Február - Március Ovi híradó

Szivárvány óvoda

  Február 17-én tartottuk óvodánk farsangi mulatságát a Forrás Művelődési Házban. A gyerekek jelmezes felvonulása után az óvó nénik tánca következett. Volt büfé, tombola, játék, tánc. Ezúton köszönjük a Szülők és minden szponzor segítségét és támogatását!

Huncutka bababolt Kistarcsa, Level Hunnia Kft Kistarcsa, Helen Textil Függöny Kistarcsa, Zöldséges Terike, Cézé pizza Kerepes, Gyógyszertár Kistarcsa, Alexandra Könyváruház, Pólus, Delfin Patika, Tölgyfa Patika, Nap 19. Kft., Hajnalka Virágüzlet, Illés Cukrászda Kistarcsa, Silanus Kft., Motoplast Kft., Szabolcsi Zoltán méhész, Krucso Bianka szülei, Kru-Tim Teans Kft., Patkó zöldséges, Szabó Zsolt szülei, Medvepark, Kata Boltja, Bedo Ker Bt. Trixi Szépségsziget, Kerepesi táp-termény-horgászbolt, Peller Károly művész úr, Zubek Zita masszőr. Tücsök Pizza, Royal Station, Tündérkuckó Fotósarok, Tótágas Játszóház Klári Használtruha vegyiáru bolt, Papírtigris étterem, Clean Depo, Vajk Zoltán.


Téltemetés a farsang utolsó napján a Meseliget és a Szivárvány óvodában

 

Szerencsére, elérkezett a tél utolsó hónapja is, amit egyúttal - a régi hagyományok szerint –téltemető hónapnak is szoktak nevezni. Méghozzá azért, mert február a farsang hónapja és elsődleges célja, ha hihetünk a hagyományoknak, a tél temetése, elűzése. Nem véletlen hogy az emberek már „ősidők” óta jelmezbe bújnak, hogy így riogassák el a telet és vidáman várják a tavaszt.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka". Ez a farsangvasárnaptól, húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

Óvodáinkban is évek óta nagy hagyománya van a farsangnak.

A farsangi előkészületek, a farsangi bál minden évben maradandó élményt jelent a kisgyermekek életében. A gyerekekkel nagyon várjuk ezt az időszakot. Kedvenc jelmezünkbe bújunk és önfeledten vigadozunk, táncolunk. Farsangi süteményeket eszünk, finom italokat iszunk.

A farsangi vigadalom lezárásaként a nagycsoportosaink, az óvónénik vezetésével kiszebábot készítettek szalmából. Felöltöztették, szoknyát, blúzt és fejkendőt adtak rá. Ezután a csoportban a gyerekek az óvónők segítségével krepp papírra felírták, mitől szeretnének megszabadulni. Az elkészült „gondűző cédulákat” ráerősítették a bábura. A hagyomány szerint a bábu elégetésekor gondjainktól is megszabadulunk.

A kisebbek bevonásával közösen készültünk elégetni a kiszebábot az udvaron. Ez a Szivárvány óvodában sikerült is, de a Meseliget óvodában a viharos időjárás miatt lehetetlenné vált. Itt a homokozóban temettük el a kiszebábunkat, így szabadultunk meg a „gondjainktól”. Dobokkal, csörgőkkel, mindenféle zörgő eszközökkel vonultunk az udvarra, jó nagy zajt csaptunk, tavaszi dalokat énekeltünk, táncoltunk, mondókáztunk. Mindent megtettünk, hogy „elkergessük a telet”! Reménykedtünk, hogy közeleg a tavasz, mert már sokszor hallottuk a madarak csivitelését is.