Február - Március Ovi híradó

Meseliget óvoda

Februárban egy izgalmas időszak kezdődött, különösen a szülők számára, hiszen a nagycsoportosoknak hamarosan iskolát kell választani. A Meseliget óvodában, a Katica csoportban is megtartottuk az iskolával karöltve a szülői értekezletet, ahol bemutatkoztak a leendő elsős tanító nénik valamint az iskola tánc és idegen nyelv tanítói.

 

Anett néni népi hagyományőrző Gurigongó foglalkozás keretében felelevenítette a régi farsangi szokásokat.

Óvodánkban is elérkezett a várva várt farsangi bál, melyet a kerepesi Forrás Művelődési házban rendeztünk február 18-án délelőtt. A csoportok pár perces bemutatkozó műsora nyitotta a rendezvényt, majd a Répa, retek, mogyoró együttes tagjai fokozták a hangulatot. A nagysikerű interaktív zenés műsort a tombolahúzás zárta. A rendezvény egész ideje alatt a daduska nénik és segítőik a büfében árulták a finom süteményeket, üdítőket . Köszönjük minden kedves támogatónknak, hogy adományaikkal segítették farsangi bálunk sikeres megszervezését!

Az óvodában farsang utolsó napján "eltemettük" a TELET síppal, dobbal, énekkel, mert már nagyon várjuk a TAVASZT.


Téltemetés a farsang utolsó napján a Meseliget és a Szivárvány óvodában

 

Szerencsére, elérkezett a tél utolsó hónapja is, amit egyúttal - a régi hagyományok szerint –téltemető hónapnak is szoktak nevezni. Méghozzá azért, mert február a farsang hónapja és elsődleges célja, ha hihetünk a hagyományoknak, a tél temetése, elűzése. Nem véletlen hogy az emberek már „ősidők” óta jelmezbe bújnak, hogy így riogassák el a telet és vidáman várják a tavaszt.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka". Ez a farsangvasárnaptól, húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

Óvodáinkban is évek óta nagy hagyománya van a farsangnak.

A farsangi előkészületek, a farsangi bál minden évben maradandó élményt jelent a kisgyermekek életében. A gyerekekkel nagyon várjuk ezt az időszakot. Kedvenc jelmezünkbe bújunk és önfeledten vigadozunk, táncolunk. Farsangi süteményeket eszünk, finom italokat iszunk.

A farsangi vigadalom lezárásaként a nagycsoportosaink, az óvónénik vezetésével kiszebábot készítettek szalmából. Felöltöztették, szoknyát, blúzt és fejkendőt adtak rá. Ezután a csoportban a gyerekek az óvónők segítségével krepp papírra felírták, mitől szeretnének megszabadulni. Az elkészült „gondűző cédulákat” ráerősítették a bábura. A hagyomány szerint a bábu elégetésekor gondjainktól is megszabadulunk.

A kisebbek bevonásával közösen készültünk elégetni a kiszebábot az udvaron. Ez a Szivárvány óvodában sikerült is, de a Meseliget óvodában a viharos időjárás miatt lehetetlenné vált. Itt a homokozóban temettük el a kiszebábunkat, így szabadultunk meg a „gondjainktól”. Dobokkal, csörgőkkel, mindenféle zörgő eszközökkel vonultunk az udvarra, jó nagy zajt csaptunk, tavaszi dalokat énekeltünk, táncoltunk, mondókáztunk. Mindent megtettünk, hogy „elkergessük a telet”! Reménykedtünk, hogy közeleg a tavasz, mert már sokszor hallottuk a madarak csivitelését is.