Koronavírus szülői tájékoztató II.

Kedves Szülők!

Alább következik a koronavírusról szóló tájékoztató második része, amely azt részletezi, hogy hogyan tudja minden egyes ember csökkenteni a vírus terjedését, milyen alapvető szabályokat kell betartani ahhoz, hogy a megfertőződés esélyét a legkisebbre csökkenthessük.

Koronavírus II. rész (készült 2020. 02. 02., forrás: ECDC, NNK, kormany.hu)

Hogyan terjed a vírus?

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed. Ez azt jelenti, hogy a fertőzött személy légúti váladéka (nyála vagy orrváladéka) terjeszti a vírust. Ezek a váladékok köhögéssel, tüsszentéssel vagy a kezünk által (orrpiszkálás) kerülnek ki a környezetbe. A fertőzött váladékokkal vagy közvetlenül találkozunk (belégzéssel vagy szembe fröccsenéssel), vagy közvetetten: a használati tárgyak felületére került váladék a kezünk közvetítésével jut a szervezetünkbe.

Védekezés - hogyan védekezzek én magam?

1.Aki náthás, kizárólag zsebkendőbe (vagy a saját könyökhajlatába) tüsszentsen és köhögjön ÉS rendszeresen mosson kezet (legalább szappannal), igyekezzen a lehető legkevesebb olyan tárgyat megfogni, amit mások is megfoghatnak - ezzel a vírusok kijutását tudja jelentősen csökkenteni.        

2.Aki egészséges, rendszeresen és alaposan mosson kezet (legalább szappannal), kézzel lehetőleg ne érintse az arcát vagy a szemét (ne piszkálja az orrát, szemét, fogát). Ha nincs lehetőség kézmosásra használjon alkoholos kézfertőtlenítőt minden alkalom után, amikor olyan helyen járt, ahol sok ember fordul meg (pl. üzletek, tömegközlekedés, eü intézmények) - ezzel a vírusok bejutását tudja jelentősen csökkenteni.        

Mi a helyzet a maszkokkal?

Az egyszerű sebészi maszk vagy egy sűrűbb szövésű kendő megakadályozhatja a nagyobb váladékcseppek bejutását a szervezetbe, de komolyabb mértékben nem véd a megfertőződéstől. Ezek a maszkok a fertőző váladék betegből való kijutását csökkentik jelentősen, ezért elsődlegesen a beteg embernek kell viselnie ilyen maszkot.

A vírusszűrővel is rendelkező maszkok (FFP1-3) nagyon drágák és 4 óra alatt elhasználódnak - ezek a maszkok csak speciális szakemberek számára szükségesek.

Védekezés - a környezet fertőtlenítése

A SARS-CoV2 vírus környezeti (emberen kívüli) túlélési ideje egyelőre nem ismert (20 perctől néhány napig szólnak a becslések - nedves környezetben tovább marad életképes a vírus). A vírus terjedésének csökkentése érdekében fontos:

1.A használati tárgyak felületét és a ruhákat naponta mossuk.        

2.A használati tárgyainkat lehetőleg ne osszuk meg mással (telefon, tablet, számítógép-billentyűzet, evőeszközök, törülközők stb.)        

3.Folyamatosan szellőztessünk.        

4.Náthás, köhögős embertől igyekezzünk 2 méternél távolabb kerülni.        

A karantén - mikor kell otthon maradnom?

Február 27-i járványügyi utasítás szerint:

1.Aki 14 napon belül fertőzött területen járt ÉS egészséges: két hétig maradjon otthon, se iskolába, se dolgozni ne menjen.        

2.Aki 14 napon belül fertőzött területen jár ÉS náthás tünetei vannak: Az ilyen beteget kórházban kell elkülöníteni. A beteg ne menjen a rendelőbe, hanem telefonon hívja fel háziorvosát. A háziorvos fogja eldönteni, hogy szükséges-e külön orvosi vizsgálat a kórházi beutalás előtt. Ha igen, akkor az otthonában fogja megvizsgálni a beteget.         

 

Járvány esetén az egészségügyi ellátórendszer többé-kevésbé mindenképpen túlterhelődik, ezért nagyon fontos, hogy ilyen helyzetben kövessük a hivatalos hatósági utasításokat és azokat igyekezzünk betartani. Amit lehet, inkább telefonon intézzünk, orvoshoz csak indokolt esetben forduljunk, és figyeljünk az idősebb vagy beteg rokonainkra, szomszédainkra. Ha ellentmondó információkat kapunk, mindig a saját kezelőorvosunk utasításait kövessük (pl. saját háziorvosunk).

 

További információkat a 06-80-277-455 és 06-80-277-456-os telefonszámokon kaphatnak.

 

Üdvözlettel,

Dr. Vaszil László