Koronavírus szülői tájékoztató I.

Javasolt eljárásrend a Kerepesi Napközi-otthonos Óvoda részére az új koronavírus (SARS-CoV2) magyarországi megjelenése esetére.

Készítette: Dr. Vaszil László

Az adatok forrása: NNK Járványügy Főosztálya által 02. 25-én kiadott tájékoztatója

Lezárva: 2020. 02. 26.

Bevezetés

Az eddig megismert járványügyi adatok alapján nagy biztonsággal feltételezhető, hogy rövid időn belül Magyarországon is megjelenik az új koronavírus (SARS-CoV2) által okozott légúti fertőző betegség, ezért szükségessé vált helyi szinten is egy speciális eljárási rend kidolgozása.                

Információk a kórokozóról

A koronavírusok embert és számos állatfajt képesek megbetegíteni, jellemzően madarakat és emlősöket. A koronavírus fertőzések okozta megbetegedések változó súlyosságúak lehetnek, a hétköznapi náthától a súlyosabb légúti megbetegedésekig. A 2019. végén Wuhanban (Kína) kialakult tüdőgyulladás-járvány hátterében egy újonnan mutálódott koronavírust azonosítottak, melyet SARS-CoV2-nek neveztek el, az általa okozott megbetegedés pedig a „koronavírus-betegség 2019” (coronavirus disease 2019, azaz COVID-19) nevet kapta.

A fertőzés terjedésének módja

A fertőzés emberről-emberre (köhögés, tüsszentés) és a történik (pl. használt zsebkendő vagy nyállal, légúti váladékkal szennyezett felületek érintése). A lappangási idő 5-6 nap (esetleg 2-12 nap). A fertőzőképesség időtartama egyelőre nem ismert.cseppfertőzésselfertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal

Információk a betegségről

A betegség lefolyásának súlyossága tág határok között mozog – az enyhe felső légúti huruttól (nátha, köhögés, alacsony láz) a súlyos légzési elégtelenséget okozó tüdőgyulladásig bezárólag. A súlyos megbetegedések aránya a fertőzöttek 10-15%-át teszi ki, a halálozási arány kevesebb, mint 2%.

Miért szükséges speciális eljárásrend kidolgozása?

Tekintettel arra, hogy a SARS-CoV2 vírussal a jelenlegi járvány kitörése előtt még senki sem fertőződött meg, így a lakosság körében feltételezhetően nincs számottevő védettség ezzel a vírussal szemben. Ilyen körülmények között várható, hogy a vírus adott közösségeken belül nagyon gyorsa igen magas arányú átfertőződést képes okozni. Ugyan a súlyos formában zajló megbetegedések aránya nem túl magas (10-15%), de a gyors terjedés miatt a súlyos formában zajló megbetegedések is hirtelen és egyszerre jelentkezhetnek, ami az egészségügyi ellátórendszer átmeneti túlterhelését okozhatja. Az egészségügyi ellátórendszer biztonságos működésének fenntartása érdekében szükséges tehát a járvány terjedésének minden eszközzel történő lassítása.                       

Eljárásrend abban az esetben, ha Magyarország területén (kivéve Budapest és Pest megye) kimutatásra kerül a SARS-CoV2 vírus vagy a COVID-19 betegség

Az intézmény látogatását korlátozni nem kell.I.                   

A fertőtlenítő takarítások (beleértve a játékok fertőtlenítését is) gyakorisága növelendő, legalább heti egy alkalomra.II.                 

Az intézmény területén folyamatos szellőztetés szükséges, ha kell, a fűtés fokozott használata segítségével.III.               

A sószoba használata felfüggesztendő.IV.               

Lázas gyermeket azonnal haza kell küldeni, a szülei érkezéséig jól szellőztetett helyiségben felügyelet mellett el kell különíteni és sebészi szájmaszkot kell ráadni (amely a száját és az orrát is takarja).V.                 

Az intézmény dolgozói enyhe légúti tünetek mellett sebészi szájmaszkot kötelesek viselni. Nyilvánvaló betegségtünetek (láz vagy orrfolyás vagy köhögés) mellett munkát nem végezhetnek.VI.               

Amennyiben a személyi vagy tárgyi feltételek fentiek betartását nem teszik lehetővé, javasolt az intézmény bezárása.VII.             

Eljárásrend abban az esetben, ha Budapest és/vagy Pest megye területén kimutatásra kerül a SARS-CoV2 vírus vagy a COVID-19 betegség

Az intézmény látogatását korlátozni nem kell, de fel kell kérni a szülőket, hogy aki teheti, további intézkedésig tartsa otthon a gyermekét.I.                   

A fertőtlenítő takarításokat (beleértve a játékok fertőtlenítését is) naponta a gyermekek távozása után el kell végezni.II.                 

Az intézmény területén folyamatos szellőztetés szükséges, ha kell a fűtés fokozott használata segítségével.III.               

A mosdókban kézfertőtlenítő szappant vagy alkoholos kézfertőtlenítő gélt kell használni. A textil törölközőket be kell szedni, helyettük papírtörölközőt kell használni, az elhasznált papírtörölközők gyűjtőedényét naponta legalább 3x üríteni kell. IV.               

A sószoba nem használható.V.                 

Náthás (köhögős, orrfolyós), de nem lázas gyermek hazaküldendő, illetve reggel nem fogadható be.VI.               

Lázas gyermeket azonnal haza kell küldeni, a szülei érkezéséig jól szellőztetett helyiségben felügyelet mellett el kell különíteni és sebészi szájmaszkot kell ráadni (amely a száját és az orrát is takarja).VII.             

Az intézmény dolgozói légúti tünetek fennállása mellett munkát nem végezhetnek.VIII.           

Amennyiben a személyi vagy tárgyi feltételek fentiek betartását nem teszik lehetővé, javasolt az intézmény bezárása.IX.               

Eljárásrend abban az esetben, ha Kerepes területén kimutatásra kerül a SARS-CoV2 vírus vagy a COVID-19 betegség

Az intézményt az illetékes járványügyi hatóság további intézkedéséig be kell zárni. I.                   

Befejezés

Jelen eljárásrend fenntartása a járványhelyzet megszűnéséig szükséges. Amennyiben az illetékes járványügyi hatóság jelen eljárásrendnél szigorúbb intézkedések meghozatala mellett dönt, azok követése és betartása feltétlenül szükséges.

Felkészülés keretében beszerzendő eszközök:

sebészi szájmaszk-         

kézfertőtlenítő folyékony szappan-         

kézfertőtlenítő gél-         

megfelelő mennyiségű papírtörölköző-         

virucid hatású felületfertőtlenítő szerek (egykomponensű)-         

Felkészülés keretében megvalósítandó feladatok:

a „Fertőtlenítő kézmosás menete” plakát kihelyezése a szülők számára jól látható helyeken-         

a helyes kézmosás oktatása az intézmény dolgozói és lehetőség szerint a gyermekek számára is-         

köhögés-etikett oktatása az intézmény dolgozói számára és lehetőség szerint a gyermekek számára is-         

A „Fertőtlenítő kézmosás menete” plakát pdf. formában jelen dokumentum mellékletét képezi.

 

Kerepes, 2020. 02. 26.